Hogy mi az a napelem rendszer? Ez bébikönnyű!

Nagymamám még soha nem hallott a napelem renszerről. Azt se tudja mi az. De még neki is sikerült elmagyaráznom! Hát akkor, te, kedves olvasóm, miért ne értenéd meg? Hiszen ez bébikönnyű! Talán még hasznos is lehet neked ez a cikk, hiszen ha majd elköltözöl, férjhez méssz, babát szülsz, családot alapítasz, stb., akkor is fontos lehet, hogy tudj erről! Hiszen nem mindegy, hogy mit adunk át gyermekinknek. Ezt most kétféleképp lehet érteni! Egyrészt nem mindegy, hogy mit tanítunk a gyerekünknek! Fontos az empátia, hogy ha tudunk, segítsünk másoknak, ne legyünk mindig és mindenkor önzőek. Segíteni pedig úgy tudunk legtöbbet, hogy ha környezettudatosak vagyunk. Mert ezáltal segítünk a többi embernek, az állatoknak, növényeknek, az egész Földnek, és rajta minden élőlénynek. Másrészt, az is fontos, hogy mit adunk át a gyermekünknek, tehát milyen Földet, milyen bolygót szánunk nekik. Ez egyáltalán nem mindegy. Sokan vállalnak gyereket, és próbálják mindenből a legjobbat venni nekik, de a tejes dobozt mégis a sima kukába dobják. Mert a szelektív hulladékgyűjtés macerás.

Előre kell gondolkodni, és mindig tudatosnak kell lenni. Amikor mi új házat vettünk, akkor tudatosan előre gondolkodtunk. Kitaláltuk, hogy hány gyermeket szeretnénk, akarunk-e állatokat, mennyi hely kell nekünk, stb.

Aztán egy meglehetősen nagy és modern, felújított házat vettünk, ami majdnem tökéletes volt. Volt rajta minden, csak napelem nem. Mielőtt véglegesen megvettük volna a házat, megkértük a tulajt, hogy hadd hívhassuk ki a szakembereket, hogy felmérjék a házat. Hogy miért volt erre szükség? Azért, hogy megtudjuk, hogy szerelhető-e a házra. Mert ugyan nem minden házra szerelhetők fel a panelek. Nagyon függ például a tető szerkezettől. A tetőnek stabilnak kell lennie és jó dőlésszögben kell elhelyezkednie, valamint semmilyen fa vagy más építmény nem vethet rá árnyékot. Persze, ha valamelyik eset fennáll, akkor sem kell végleg elbúcsúznunk a napelemtől, mert a földön is el lehet helyezni a napelemeket egy állvány segítségével. Csak ez ugyebár egy kis plusz költség. De a napelem fontos! És fontos, hogy elhintsük a köztudatba, nem csak azt, hogy létezik ilyen, hanem azt is, hogy szükséges. Mert környezettudatos, mivel megújuló energiát használunk. És azt is, hogy ezzel akár spórolhatunk is, mivel nem kell villanyszámlát fizetnünk. Hogy hogyan is? A panelek a nap sugaraiból nyerik el az energiát, amit átalakítanak, és a háztartási gépekbe juttatják. És tudnak annyit termelni, hogy éjszakára is maradjon elég áram. Így lesz 0 forint a villanyszámlánk.

A napelem rendszer tehát egy rendkívül zöld technológia, és immáron pályázaton keresztül hitelt is fel lehet venni azoknak, akiknek nincs pénzük rá, 0%-os kamattal. Magánszemélyeknek is! A napelem rendszert nem szabad összekeverni a napkollektorokkal. A napkollektor ugyanis a napból érkező hőt nyeri el, míg a napelem a napfényből nyeri az energiát.

Fontos, hogy tájékozódjunk, és legalább olvassuk el a napelemesrendszerek.info oldalon található cikket, mely részletesen ír a témáról, és különböző oldalakat ajánl fel, ahol még többet olvashatunk. A napelem mégis egy nagyobb összegű beruházás és biztos döntés eredménye kell legyen. Valamint, ne bízzuk akárkire, csak profi szakembereket bízzunk meg, akik minőségi alkatrészekkel dolgoznak és minőségi munkát végeznek. Ne bízzuk a véletlenre!