Egyszerre lettünk szülők és egy igen komoly probléma megoldása

A legjobb barátnőmmel folyamatos szinkronban éljük meg az életünket. Tizenhárom éves korunk óta ismerjük egymást, és bár eleinte kifejezetten nem voltunk szimpatikusak egymásnak, idővel komoly barátsággá fejlődött a kapcsolatunk, és mostanra elmondhatom, hogy ő az egyik legnagyobb támaszom és a legjobb barátom. A kettőnk közti kötelék abban is rejlik, hogy mivel már mindketten a harmincas éveinket tapossuk, és nagyon sok közös élményre tekinthetünk vissza, könnyen észrevehető, hogy mennyire azonos élményeink vannak. 

A gyerekkorunk hasonlóságán túl elmondhatom, hogy ha az egyikőnkkel az élete egy bizonyos pontján megtörtént valami, az hamarosan a másikkal is, és fordítva. Ez olyasvalami, amit a mai napig csodálkozva figyelek, de mostanság is jelentkezik ez a párhuzamosság. 

Egyszerre érkezett el mindkettőnk élete abba fázisba is, amikor lehetőségünk adódott a gyerekvállalásra, és készen is éreztük magunkat erre. 

A minap éppen a babaruházati osztályon nézelődtünk közösen, amikor elmesélte, hogy milyen nehéz időszakon mennek keresztül mostanság, ugyanis a férje édesapja alkoholizmussal küzd. Ezt már tudtam korábban is, azonban most jutottak el arra a pontra, hogy úgy vélték a legjobb, ha kezelésre viszik, mert a dolog tarthatatlanná vált. Közösen a Családi Felépülési Központot választották ki, amely egy olyan magán rehabilitációs intézet, ami egy 28 napos felépülési programot biztosít a bentlakók számára. A program egyik óriási előnye, hogy – ahogyan az intézet nevéből is következtethetünk rá – nemcsak a kezelésre szorulókkal foglalkozik, hanem a családtagok számára is lehetőséget nyújt, hogy részt vegyenek a felépülés elősegítésében. Erre a célra biztosítanak a hozzátartozók számára pszichoedukációs előadásokat, amelyek meghallgatására a hétvégi családi látogatásokkor van lehetőség. 

Ezen felül, mivel magánkézben van a rehabilitációs intézet, nem kell váratlan látogatók és idegenek megjelenésétől tartani, maximális diszkréciót és biztonságot tesznek lehetővé a felépülők és a családtagok számára egyaránt. A napi háromszori étkezés benne foglaltatik a kezelés árában, s ez svédasztalos reggelit, valamint rendelt meleg ebédet és vacsorát jelent. Ami pedig a mozgást illeti minden nap sétákat tesznek a természetben, de ha ezen felül igény van rá, napi szintű sportolási lehetőség is fennáll a program résztvevői számára.

A felépülési program az úgynevezett Minnesota-modellre épül, amelynek egyik kulcseleme, hogy a szakemberek maguk is felpülők tehát rendelkeznek azzal a személyes tapasztalattal, amely a függőségben szenvedők helyzetének maximális megértéséhez, és a nekik való segítségnyújtáshoz elengedhetetlen. 

A kezelés célja, hogy a függő személy felismerje azt, hogy mi okozza a problémáját, s ennek következtében tudatosítsa magában a tényt, miszerint segítségre van szüksége. Ez az első és legfontosabb lépése a felépülésnek. Ezen felül segít rávilágítani arra, hogy melyek azok a pontok az életében, életvitelében, amelyek problémásak és változtatásra szorulnak annak érdekében, hogy tünetmentesen tudjon együtt élni függőségével. A Minnesota-modell kiindulási pontja ugyanis az, hogy az alkoholizmus vagy bármilyen egyéb függőség önmagában fennálló betegség, amely krónikus és gyógyíthatatlan, amely ugyanakkor kezelés mellett tünetmentessé tehető egy életen keresztül. A program segítségével a függő személy transzcendentális öntudatra való ébredése megvalósul, felismeri saját felelősségét a helyzetében, és olyan kapcsolatokra tesz szert, amelyek a sorstársak segítségével a helyzetében való magányosság érzését csökkenthetik benne. 

Ha ilyen jellegű segítségnyújtásra lenne szüksége valamely családtagunknak, úgy gondolom, hogy a Családi Felépülési Központ honlapja nagyban megkönnyíti a választásunkat, ugyanis a galéria mellett, egy úgynevezett 3D bejárásra is lehetőséget ad, amely segítségével megtekinthetjük azt a környezetet, ahol a terápiás program zajlik 28 napon keresztül.

Számomra nagyon meggyőzőnek tűnik ez a barátnőmék által választott magán rehabilitációs intézet, és igen nagy esélyt látok arra, hogy a férje édesapjának is képesek lesznek segíteni.