Egy pályázat napelemre legalább olyan hasznos, mint a használt babaruha

Mivel nemrégiben szülők lettünk, így el kellett gondolkodnunk azon, hogy hogyan tudnánk a költségvetésünket a leginkább ideálissá tenni ahhoz, hogy a gyermekünket jó körülmények között tudjuk felnevelni. Szóba került sok minden, mint az energiatakarékos eszközök használata, a víztakarékosság (persze az ésszerű határokon belül), de a pályázat napelemre volt a legesélyesebb, ami csak lehetséges. Ha valamin, akkor a fenntartási költségeken lehet és érdemes spórolni, márpedig ha belevágunk, és sikeresen nyújtjuk be a pályázatot, akkor visszakaphatjuk a befektetés jelentős részét, így azt akár a gyereknek is félretehetjük a későbbiekre. Mindenesetre addig is próbáltunk azon spórolni, amin csak lehetséges.

pályázat napelemre

Mivel a gyerekeknek a ruha fogyó eszköz, főleg amikor még ilyen kicsik, gyakorlatilag kéthavonta kinövik a komplett ruhatárukat. Ezért úgy gondoltuk, hogy az lesz a legjobb, ha nem költünk vagyonokat a vadonatúj rugdalózókra és egyebekre, hanem használt babaruhákat fogunk venni, töredék áron. Találtunk is a városban egy remek használt babaruhás boltot, ahol csúcsminőségű, nyugati import dolgokat lehet szerezni. Más anyukákkal is elég gyakran találkoztam ott, ők is ugyanazon az állásponton voltak mint én: amire nem muszáj, arra nem kell sokat költeni. Ilyenkor, mikor összefutottunk egy-egy ismerőssel, gyakran elbeszélgettünk a fejlesztésekről, sikerekről, hogy miket vittünk végbe a legutóbbi találkozásunk óta. Egy ilyen alkalommal, mikor egy hasonló korú kismamával beszélgettem, került szóba a pályázat napelemre, mert ők a férjével sikerrel adták be igényüket, úgyhogy egy csomó pénzt vissza fognak kapni. Kérdeztem tőle, hogy tud-e esetleg olyan tájékozódási pontot, portált ajánlani, ahol alaposabban is utána tudnék nézni a témának. Ő jó szívvel ajánlott egy oldalt, ahol azon túl, hogy mindent megtudhatok a napelemes pályázatokról, még árajánlatot is kérhetek a sajátunk kiépítésére.

Nagyon megköszöntem neki, és fel is írtam magamnak, hiszen nagy projektről van szó, nem vehetjük könnyelműen a dolgot. Otthon aztán, mikor a férjem hazajött és lefektettük a kicsit, leültünk, és közösen elkezdtük áttanulmányozni az ajánlott oldalt. Szerencsére nagyon behatóan és alaposan le volt rajta írva minden amire csak kíváncsiak voltunk, úgyhogy egészen új lendületet vett az ez irányú érdeklődésünk. Meghoztuk a komoly döntést: belevágunk. Kértünk is árajánlatot, és nem sokkal később már jelentkeztek is, hogy tanáccsal és gyors kalkulációval szolgáljanak az általunk megadott adatokra, paraméterekre. Szerencsésen jött ki a dolog, hiszen az ár, amit mondtak, pont benne volt a mi költségvetési keretünkben, úgyhogy némi mérlegelés után elfogadtuk. Isteni szerencse, hogy pont egy olyan vállalkozást sikerült megtalálnunk, akik a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációt is el tudják intézni, szóval arra sincs gondunk! Ennél jobb aligha történhetett volna.

Azóta már megkaptuk a hírt, hogy a pályázatunkat elfogadták, úgyhogy remélhetőleg mire ránk kerül a sor, hogy jöjjenek szerelni a napelem rendszerünket, addigra az idő is jobbra fordul. Ha nincs a pályázat napelemre, akkor talán sosem vettük volna rá magunkat, hogy belevágjunk, de én biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztunk, és meg fog térülni a befektetésünk.