Egészség a terhesség alatt is

Manapság sokat beszélünk az egészségről, de sokkal inkább akkor, ha már felütötte a fejét a betegség, és nem a megfelelő időben, még a betegség megjelenése előtt. A leginkább persze a gyerekeknél kell figyelni az egészségre, mivel az ő szervezetük még nem olyan erős. Szeretnék ezen az oldalon nem csak babaholmikkal foglalkozni, hanem azzal a témával is, hogy milyen dolgokkal tudjuk a babák egészségét fenntartani. Akinek van gyereke, az tudja, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni velük kapcsolatban, úgyhogy egy új szülőnek minden tipp jól jön. De a baba egészsége nem is a születéssel kezdődik, hanem sokkal korábban, már a fogantatáskor. Az egészséges, változatos táplálkozás a terhesség alatt segít abban, hogy a legtöbb vitamint és ásványi anyagot megkapja a szervezet.

Amikor terhes vagy van esély arra, hogy terhes leszel, akkor folsav-kiegészítőt kell szedni. Ezeket javasolják: Naponta 400 mikrogramm folsav – a terhesség előtt, egészen a 12 hetes terhességig. Ennek célja a baba fejlődésével kapcsolatos problémák kockázatának csökkentése a terhesség korai heteiben. Sok orvos azt is javasolja, hogy fontolja meg a D-vitamin-kiegészítő bevételét. Ne szedjen A-vitamin-kiegészítőket vagy olyan kiegészítőket, amelyek A-vitamint (retinolt) tartalmaznak, mivel a túl sok károsíthatja gyermekét. Mindig ellenőrizze a címkét.

Kiegészítőket kaphatunk gyógyszertárakból és szupermarketekből, vagy a háziorvos is felírhatja őket. Ha valaki meg akarja szerezni a folsav adagját egy multivitamin tablettából, ellenőrizze, hogy a tabletta nem tartalmaz A -vitamint (vagy retinolt).

Folsav fontos a terhesség előtt és alatt Minden nap 400 mg-os folsavtablettát kell bevennie, mielőtt terhes vagy 12 hetes terhes leszel. A folsav hozzájárulhat az ideg defektusoknak nevezett születési rendellenességek megelőzéséhez. Ha nem szedted a folsavat a fogamzás előtt, akkor azonnal indítsad el a szedését, amint kiderül, hogy terhes. A folátot (a folsav természetes formáját) tartalmazó ételeket is szabad fogyasztania, például a zöld leveles zöldségeket. Néhány reggeli gabonapehelyre és néhány zsírtartalommal bíró élelmiszerre, például a margarinra igaz az, hogy van benne folsav.

Az egészséges terhességhez javasolt folát mennyiséget nehéz táplálékból önmagában beszerezni, ezért fontos, hogy aki terhes az folsav-kiegészítőt szedjen. Egyes nőknek nagyobb esélyük van arra, hogy egy idegi hiba befolyásolja a terhességet, és azt tanácsolják, hogy szedjenek nagyobb napi 5 milligramm (mg) folsav adagot minden nap 12 hetes terhességükig. A háziorvos vagy a szülésznő javasolhat további szűrővizsgálatot a terhesség alatt.

D-vitamin terhesség alatt is hasznos lehet. Minden felnőttnek, ideértve a várandós és a szoptató nőket is, napi 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége, és fontolóra kell vennie egy ezt a mennyiséget tartalmazó kiegészítő szedését. A D-vitamin szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét a testben, amelyek a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzéséhez szükségesek.

Testünk D-vitamint termel, amikor a bőrünket nyári napfénynek tesszük ki (március végétől illetve április elejétől szeptember végéig). Pontosan nem ismert, hogy mennyi időre van szükség a napfényben ahhoz, hogy elegendő D-vitamint tudjon termelni a szervezet a test igényeihez, de ha a terhes nő napfényben van, vigyázzon arra, hogy fedje le vagy védje a bőrt fényvédővel, mielőtt vörösre ég. A D-vitamin bizonyos élelmiszerekben is található, többek között: olajos hal (például lazac, makréla, hering és szardínia), tojás, vörös hús. D-vitamint adnak az összes anyatej helyettesítő tejhez, valamint néhány reggeli gabonapehelyhez. Az ezekhez a termékekhez hozzáadott mennyiség változhat, és lehet, hogy csak kicsi mértékben tartalmazzák a fontos vitamint. Mivel a D-vitamin csak kevés élelmiszerben található meg, akár természetes, akár hozzáadott formában, nehéz lehet, hogy önmagában elegendő tápanyagot nyerjünk csak ezekből.

Minden 5 évesnél idősebb embernek, ideértve a várandós és a szoptató nőket is, fontolóra kell vennie egy napi egy étrend kiegészítőt, amely 10 mikrogramm D-vitamint tartalmaz. Nálunk az 5 éves és idősebb emberek többsége valószínűleg elég D-vitamint kap a napfényből nyáron, ezért dönthet úgy, hogy ezekben a hónapokban nem szed D-vitamin kiegészítőket.

Ha kevés a vasa valakinek, valószínűleg nagyon fáradt lesz és vérszegénységben szenvedhet. Sovány hús, zöld leveles zöldség, szárított gyümölcs és dió vasat tartalmaz. Ha terhesség alatt földimogyorót vagy földimogyorót (például földimogyoróvajat) szeretnél enni, akkor egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként teheted meg, kivéve, ha allergiás vagy rájuk vagy az egészségügyi szakember azt javasolja. Számos reggeli étel hozzáadott vasat tartalmazhat. Ha a vér vasszintje alacsony lesz, a háziorvos vagy a szülésznő javasolja vas-kiegészítők szedését.

A C-vitamin védi a sejteket és a test egészséges marad. Különféle gyümölcsökben és zöldségekben található meg, és a kiegyensúlyozott étrend biztosítja az összes szükséges C-vitamint. Jó források a következők: narancs és narancslé, piros és zöld paprika, eper, fekete ribizli, brokkoli, kelbimbó, krumpli.

A kalcium elengedhetetlen a baba csontok és fogak előállításához. A kalciumforrások a következők: tej, sajt és joghurt, zöld leveles zöldségek, például rakéta, vízitorma vagy fodros kelkáposzta, tofu, szójaitalok hozzáadott kalciummal, kenyér és bármilyen dúsított liszttel készített dolog, halak, ahol a csontokat eszik, mint például a szardínia. Azt is tudnia kell mindenkinek, hogy mely ételeket kerülje el a terhesség alatt .

A változatos és kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendnek elegendő tápanyagot kell adnia neked és gyermeknek a terhesség alatt. Lehet, hogy nehezebb lesz így elegendő mennyiségű vas és B 12-vitamin beszerzése. Beszélj a szülésznővel vagy orvossal arról, hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy elegendő-e az étrendedben ezek a fontos tápanyagok. Ha vegán vagy más szmepontból korlátozó étrendet követsz valamilyen élelmiszer-intolerancia miatt (például glükóz mentes étrend cöliákia miatt), vagy vallási okokból, beszélj a szülésznővel vagy háziorvossal. Kérhetsz segítséget egy dietetikustól is, meg tanácsot arról, hogyan lehet biztosítani az összes szükséges tápanyagot a te és a baba számára.

De ahogy említettem, nem csak a terhesség előtt lehet ételkiegészítőket szedni, hanem még előtte is. A prenatális vitaminokat olyan emberek számára készítik, akik éppen terhesek vagy próbálnak teherbe esni. A folsav a legfontosabb vitamin a terhesség előtti egészség szempontjából is. A prenatális vitaminok olyan kiegészítők, amelyek napi vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyekre szükségünk van a terhesség előtt és alatt. A folsav a legfontosabb vitamin, amelyet a terhesség tervezésekor be kell venni. A folsav egy B-vitamin, amelyre a test sejtjeinek szüksége van a növekedéshez és fejlődéshez. Ha 400 mcg folsavat fogyasztasz minden nap legalább egy hónapig terhesség előtt és alatt, ez csökkentheti az idegcső-rendellenességek (NTD) problémák kockázatát. Egyes nőknek, például azoknak, akik valamilyen betegségben szenvedtek a terhességük alatt több folsavra lehet szükségük. Ő beszéljen orvosával vagy a nővérrel az ő számára megfelelő dózisról.

A legtöbb tápanyagnak az ételtől kell származnia, de jó ötlet a szülés előtti vitaminok fogyasztása is. Nővér, orvos vagy szülésznő ajánlhatja a legjobb vitaminokat a terhes nő számára, persze a folsav mellett. Mikor kell elkezdenem a prenatális vitaminok szedését? Legalább egy hónappal a terhesség megkezdése előtt kezdjed el a folsav szedését. A terhesség első hete nagyon fontos idő a magzati egészség és fejlődés szempontjából. A folsav és más prenatális vitaminok szedése csökkentheti egyes születési rendellenességek kockázatát. A terhesség ideje alatt szedjél prenatális vitaminokat.

Vannak prenatális vitaminoknak mellékhatásai? Sok ember kíváncsi a prenatális vitaminok mellékhatásaival kapcsolatban. Vannak olyan emberek, akik émelyegnek vagy székrekedéstől szenvednek a szülés előtti vitaminok szedésétől. Ha ez történik veled, beszélj orvossal a márka megváltoztatásáról vagy a bevezetett vitaminok típusáról. A prenatális vitaminok tablettákban vagy kapszulákban kerülnek forgalomba, így a testhez legjobban megfelelő típusa megtalálása megszüntetheti a mellékhatásokat. Az orvos vagy szülésznő segít megtalálni olyan prenatális vitamint, amely a testednek a legmegfelelőbb.

És ha már tudod, hogy melyik terhesség előtti vagy alatti vitamin neked a legjobb, akkor akár megrendelheted a neten is. Persze senki nem szeret gyógyszert rendelni, de ha biztos és megbízható helyről rendeled, akkor nem lehet vele gond. Például a Prevenció patika oldal egy valódi patika, és ugyanolyan termékeket lehet itt rendelni, mint a többi magyar patikában. És a vitaminokkal az a helyzet, hogy folyton elfelejtjük őket megvenni és bevenni, mivel nem konkrétan gyógyszerek. De a terhesség alatt igenis fontos az, hogy minden nap bevegyük a vitaminokat is. És a legegyszerűbb módja, hogy mindig kéznél legyenek, hogy előre megrendeljük őket. És a femibion 2 ára ezen az oldalon igazán kedvező.

Már a terhesség előtt is fontos a prevenció, és a babaholmik megvásárlása előtt feltétlenül arra koncentrálj először, hogy a terhesség jól alakuljon. Ehhez pedig rendeld meg a lehető legjobb vitaminokat. Ezzel alapozod meg, hogy a babád később is egészséges legyen.