Bluetooth-os okoseszközök a babaágynál

Nem tartozom azok közé, akik szívesen használnak mindenféle technológiát a gyerekágy közelében. Szerintem a baba egészségének a legjobb őre az anyukája, és arra a – látszatnál lényegesen rövidebb – időre, amíg a baba elég nagy nem lesz, bőven elég, ha minimális technikával dolgozunk és nem költünk túl sokat mindenféle eszközre. Van viszont, amire kimondottan érdemes.

Ajándék varázsló mutatott utat

Lehet, hogy már írtam is arról az oldalról, ahol ezzel a cikkel találkoztam: ajandek.varazslo.hu/blog/item/bluetooth-os-okos-eszkozok-mindenkinek. Nagy kedvencem az Ajándék varázsló, ami egy webes szolgáltatás. Az ember megadja, hogy kinek szeretne ajándékot, az oldal pedig néhány paraméter alapján kidobja azokat a megoldásokat, amelyek az adott személynek ideálisak lehetnek. Az oldalon vannak cikkek is, ott találtam rá a fenti írásra, amelyik felhívta a figyelmemet a Bluetooth- technológiát alkalmazó okoseszközök használatára.

Ez a cikk adta az ötletet, hogy beszerezzek egy vezeték nélküli hangszórót a gyerekszobába. Eddig minden pici, akit ismertem, szerette, sőt, igényelte is a zenehallgatást, vagy a meselejátszást. Volt olyan ismerősöm, akinek a kislánya csak úgy tudott elaludni, ha azt a zenét játszották neki, amelyiket az édesanyja pocakjában is hallgathatott. Olyan is akadt, aki a délutáni alváshoz bekészítette a mesét, majd kiment a szobából – ezzel a kis trükkel tanult meg a kétéves kisfia egyedül is elaludni. Mind a kettőjüknek lényegesen könnyebb volt így a szeparációs szorongással tarkított időszak.

Az Ajándék varázsló egyik webshopjából sikerült egy víz- és ütésálló darabot vennem. Azért szeretek ezen az oldalon keresztül vásárolni, mert itt a kínálatot tulajdonképpen a webshopok kezelői szerkesztik, ők töltik fel a termékek adatait, ezért minden elég pontosan van megadva, az ő munkájuk a biztosíték a számomra, hogy egy igényes helyről tudom megvenni azt, amire szükségem van.

Ezt a hangszórót tudom a telefonom segítségével, távolról vezérelni, ezért úgy is meg tudom állítani vagy el tudom indítani a lejátszást, hogy a baba a kiságyból nem lát engem, nem izgatja fel magát, nem zavarom őt meg. Mivel a készülék vízálló és ütésálló, akkor sincs baj, ha valahogy véletlenül megkaparintja a pici. Ezt a lehetőséget sem lehet kizárni.

Okosóra gyerekeknek

Van egy másik okoseszköz is, ami szerintem egy gyerekes családnak közel nélkülözhetetlen manapság, ez pedig a gyerek okosóra. Ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy a szülők a telefonjukon kövessék a kicsik helyzetét. Ez azért jön jól, mert nyáron, a vakáció alatt gyakran kényszerülhetünk rá, hogy más szülőkre, nagyszülőkre, hivatásos gyerekfelügyelőkre bízzuk a kicsiket. Érdemes tudni, hogy vajon meg lehet-e bízni bennük és nem ár egy plusz biztonsági faktor, ahol el tudjuk érni a gyerekeket.

Egyes ilyen órák arra is alkalmasak, hogy a gyerekek segítséget hívjanak vele, a szüleiket, vagy akár egy segélyhívót tárcsázzanak. Fesztiválszezonban, egy vásárban, tömegben, koncerten ez nagyon jól jöhet. Nem nagyon szeretem, ha egy gyermek túl sok kütyüt használ a mindennapokban, de biztos vagyok benne, hogy ez segíthet, ha muszáj elengednünk a gyerek kezét, szeretnénk önállóságra tanítani, de ahhoz még kicsi, hogy teljesen egyedül és mindenben vigyázzon magára.

Kábel nélkül, biztonságban

A Bluetooth-os eszközök nem csak a szórakozás közben jöhetnek jól persze. Az ismerőseimnek azt szoktam tanácsolni, hogy ha otthon vannak eszközeik, azokat is érdemes vezeték nélküli technikára átállítani. Ha vezeték nélkül dolgozunk, nincsenek kábelek, amelyeket a gyerekek piszkálhatnak vagy megragadhatnak – biztos, hogy nem rántják le az eszközöket a csatlakozásnál fogva. Ez nem csak a tárgyak, de a kicsik számára is egy biztonságosabb környezetet teremet. Még a babaváró buliba is szoktam ajándékba ilyen “okos” eszközt választani. A barátaim eddigi visszajelzései alapján ez hasznos és figyelmes dolog.

Továbbra sem mondom, hogy a gyerekszobát nyakló nélkül szereljük fel a legújabb megoldásokkal, de szerintem izgalmas és érdekes hangulatot teremthetünk és a kicsik biztonságára is figyelhetünk néhány kellemes technikai megoldással. Ezekről a lehetőségekről ajándékozáskor, vagy az első bevásárlások idején sem érdemes megfeledkezni. Akár gyermeket váró ismerőseinknek is jól jöhetnek ezek a meglepetések.