A születendő kisbabánkkal egy energiatakarékosabb lakásba költöztünk

Egy kicsi, egyszobás garzonban laktunk a párommal, amikor kiderült, hogy babát várok. A lakás nem pont gyerekbarátra lett tervezve, így jobbnak láttuk, ha a család bővülése miatt keresünk egy nagyobb, több szobás lakást. Olyat kerestünk, ami energiatakarékosabb is, ugyanis a régi lakásunk egy nagyon régi építésű házban volt, ahol nagyon magas a rezsi, ezt szeretnénk most már kiküszöbölni. Az anyósom segített nekünk lakást találni, mert ingatlanokkal foglalkozik, így jobban ért hozzá egy kicsit, mint mi. Felhívta rá a figyelmünket, hogy ahhoz, hogy jól átláthatóan fel lehessen térképezni egy lakás energetikai minőségét, ahhoz energetikai tanúsítványt kell kiállítani. Utánanéztünk, hogy mégis kitől lehet ezt a szolgáltatást megrendelni és a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon nagyon jó kis összefoglalót találtunk. Hallottunk már erről a cégről csupa jót, az anyósom is nagyon ajánlotta őket, mert nagyon megbízhatóak, rugalmasan dolgoznak és nagyon gyorsan elkészítik az energetikai tanúsítványt.

https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, kivéve, ha olyan jellegű felújításokat hajtanak végre az ingatlanon, ami módosítja annak az energetikai besorolását. 12 osztály van, a legjobb az AA++, a legrosszabb pedig a JJ. 2020 után nem építhetnek CC kategóriánál rosszabb besorolású épületet, ez ma még a követelményeknek megfelelő szintet jelenti. Most még nem befolyásolja az épület eladhatóságát és az árát az, hogy milyen besorolást kap, viszont el fog jönni az idő, amikor már a hirdetésben is szerepelnie kell ennek az osztálynak. Ekkor pedig már igenis, hogy össze fogják hasonlítani ebben a kategóriában is az ingatlanokat a potenciális vevők. Mi is végül ennél a cégnél kötöttünk ki a jó ajánlások miatt, és nem is bántuk meg. Felhívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol felvették az adatainkat. Ezeket továbbították a területileg illetékes mérnök kollégájuknak. Ezt követően ő vette fel velünk a kapcsolatot, hogy megbeszéljünk egy időpontot, amikor eljön a helyszíni felmérésre és leméri a födémet, a nyílászárókat és egyéb fontos elemeket. Amikor ez megtörtént, elküldte ezeket az adatokat a cégnek, ahol rövid időn belül el is készítették az energetikai tanúsítványt.

Azt választottuk, hogy elektronikus úton, e-mailben küldjék el a dokumentumot, mert amellett, hogy így kedvezmény jár a díjból, gyorsabb és úgymond zöldebb is, ami a környezetvédelmet illeti. Kaptunk egy egyébként 4000 Forint értékű Ingatlan Kisokost, amit azelőtt sosem tartottam a kezemben, úgyhogy most nagyon örültem neki, hogy van lehetőségem átlapozni a saját példányomat. Rövidesen meglett a vevő a kis lakásunkra, úgyhogy szereztünk is egy ügyvédet. A lakásátadás napján az ügyvéd jelenlétében átadtuk az új tulajdonosnak az energetikai tanúsítványt is, ami az adásvételi szerződésbe is bele került. Az anyósomnak köszönhetően mi is gyorsan megtaláltuk álmaink lakását: egy két és fél szobás, tágas, takarékos, felújított lakást egy gyönyörű környéken. Most már bátran jöhet a baba, a lakással biztosan nem lesz semmi gond.