A napelem a baba egészségére is jó hatással van

Amikor az embernek gyereke születik, nagyon sok mindenre oda kell figyelnie. Nem csak arra, hogy a babának majd milyen eszközökre meg ruhákra lesz szüksége, hanem arra is, hogy a környezet megfelelő lesz-e neki. A megfelelő környezet azt jelenti, hogy persze van egy szobája, ami biztonságos a számára, be vannak dugva a konnektorok, nincsenek benne éles sarkok, nem tudnak semmire sem felmászni, és semmi nem eshet rá, nem fog lerántani mondjuk egy vázát magára. Persze a szobát rendszeresen takarítani is kell.

Emellett még általános kérdések is felmerülhetnek az otthonunkkal kapcsolatban, egy részén tudunk változtatni akár most azonnal is, másokhoz idő kell. Például a gyerek egészségéhez az is hozzájárulhat, hogy a házunk hogyan szerzi az energiát. Már megszoktuk, hogy az áram vezetéken keresztül jut el az otthonunkba, de vannak zöldebb alternatívák is, és megújuló energiaforrások, amelyek hosszú távon az egész család egészségére is jó hatással vannak. Amellett, hogy óvják a környezetet.

Sok országban a lakástulajdonosok és a közművek egyaránt hamarabb választják a napenergiát, mint valaha. A napenergia robbanásszerű növekedése részben a napelemek csökkenő költségének köszönhető. A csökkenő költségek azonban csak egy előny a napenergia sok egyéb előnye mellett. Mindenki javíthatja egészségét és védheti a környezetet a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésével és a napenergia rendszer telepítésével otthonában vagy akár a cégeinél.

A napenergia tiszta, megújuló energiát hoz létre a napból, és előnyös a környezet számára. A fosszilis tüzelőanyagok zöld és megújuló alternatívái csökkentik a szén-dioxid kibocsátást otthon és külföldön, csökkentve az üvegházhatást okozó gázokat a világon. A napelemről ismert, hogy kedvező hatással van a környezetre és emellett az egészségünkre is.

A világon termelt villamos energia többsége fosszilis tüzelőanyagokból, például szénből és földgázból származik. A fosszilis tüzelőanyagok kivonása és használata költséges és káros a környezetre is. Ezzel ellentétben a napenergia szabad és bőségesen rendelkezésünkre áll.

A napenergiába való befektetéssel segíthet csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodást, és így leválthatjuk őket az egyik leggazdagabb, megbízható és megújuló energiaforrásra, amit napjainkban használhatunk.

A fosszilis tüzelőanyagok helyett napenergiával termelt villamos energia jelentősen csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, különösen a szén-dioxidot (CO 2 ). Az üvegházhatású gázok, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok égetésénél keletkeznek, a globális hőmérséklet növekedéséhez és az éghajlatváltozás fokozódásához vezetnek. Az éghajlatváltozás már az északkeleti térségben is hozzájárul a komoly környezeti és közegészségügyi problémákhoz, beleértve a szélsőséges időjárási eseményeket, a növekvő tenger szinteket és az ökoszisztémában beálló változásokat.

A fosszilis tüzelőanyagok mérgező gázokat bocsátanak ki a légkörbe. Ez hozzájárul a globális felmelegedéshez. A napelemek nulla kibocsátású villamos energiát termelnek. A napenergia csökkenti az üvegházhatást okozó gázok hatását a világon, kiküszöbölve a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának szükségét. A legtöbb villamos energia szén- vagy földgáz égetésével keletkezik. Ennek hátránya azonban az, hogy növeli a globális felmelegedést. A globális felmelegedésnek számos negatív hatása van, amelyek közül néhányat már látunk, mint például a poláris jégsapkák olvadása, és a nagyobb légköri energia okozta viharok intenzitása.

Ráadásul a napsütéses energia felhasználása úgymond ingyen van. A nap energiája egyébként is eléri a földet, így a napenergia mindaddig tart, amíg a nap is létezik. A fosszilis tüzelőanyagok erőteljesek. Ahogy egyre nehezebbé válik a kitermelésük, drágábbak lesznek.

A napenergia használatával az állam csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet, korlátozhatja az üvegházhatású gázok kibocsátását, és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását. Egy napenergia rendszert telepítő otthonnak mérhető hatása lehet a környezetre.

A napenergia csökkenti a légzési és szívbetegséggel kapcsolatos problémákat. A napenergia egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon kevés légszennyező anyagot eredményez. A kutatások által végzett elemzés szerint a széles körű szolár-bevezetés jelentősen csökkenti a dinitrogén-oxidokat, a kén-dioxidot és a részecskék kibocsátását, amelyek mind egészségügyi problémákat okozhatnak. Valamint azt is megállapították, hogy az egyéb egészségügyi előnyök között az is ott van, hogy a napenergia kevesebb krónikus hörghurut, légzési és szív- és érrendszeri problémát okoz.

A napenergia előnyei egyértelműek. Nemcsak pénzt takaríthat meg az elektromos számláján, hanem javíthatja a környező emberek egészségét is. Így hát annak is egyértelműnek kell lennie, hogy aki új szülő, és megteheti, érdemes felszereltetnie napelemet a házára. Ezzel nem csak globálisan óvjuk a környezetet, hanem a saját környezetünk is egészségesebb lesz. Például ha szénnel vagy fával fűtünk, a füstöt mi is lélegezzük, vagy a cirkó fűtésnél veszélyes gázok is kerülhetnek a levegőbe.

Mindezek kihathatnak a gyerek egészségére is. Ezért én is elkezdtem körülnézni, hogy a neten találok-e ezzel kapcsolatban még információt. Ekkor találtam a napelemrendszer.info oldalra, ami napelem rendszerek telepítésével is foglalkozik. Emellett még egy csomó információjuk van a napelemekről általában.

És a napelem panel ár nem is olyan sok, mint gondolnánk. Például Ausztráliában kutatók egy csoportja az első napelemeket nyomtatta ki, amelyet szabványos nyomtatóval, szolár tintával és vékony, laminált műanyaggal nyomtattak. És ez szó szerint azt jelenti, hogy a napelemek eléggé rugalmasak ahhoz, hogy egy csőbe tekerhessék őket. A panelek készítéséhez a csapat vízalapú elektromos tintát helyez a nyomtatópatronba, és kinyomtatja a paneleket vékony műanyag lapokra. A szolár tinta nagyon érzékeny és félvezető molekulákat használ a tintában, hogy felegye az energiát a naptól és átadja azt a cellán keresztül az akkumulátornak. Annak ellenére, hogy valószínűleg kevesebb villamos energiát termel, mint egy drágább napkollektor, a könnyű szállítás és az alacsony költség miatt könnyedén elterjedhetnek.