A megbízható fűtésrendszer nagyon fontos, ha kisbaba van a családban avagy a babaváró lista egyik elengedhetetlen eleme

Nemrégiben átruccantam ahhoz a nagyon kedves barátnőmhöz, aki éppen babát vár. Még viszonylag az elején vannak a férjével, így van idejük alaposan végig gondolni, hogy mi mindenre van szükségük, illetve akár nagyobb dologba is bele tudnak még kezdeni a kicsi érkezése előtt.

Persze most még az alapdolgok megismerésénél tartanak, például, hogy melyik pelenka mit tud, vagy hogy milyen babakocsit érdemes választani, de már felmerültek náluk nagyobb horderejű kérdések is. Például, hogy elég biztonságos lesz-e a házuk az érkező jövevény számára, vagy hogy eléggé megbízhatóan működnek-e a kritikus rendszerek az öreg falakba ágyazva?

Ez a kérdés nem hagyta nyugodni a fiatal párt, így arra jutottak, hogy fel kell térképezni az aktuális állapotot, és ha szükséges meg kell javítani, vagy korszerűsíteni kell a rendszereket. A döntés meghozatala után nem volt más dolguk, mint hogy keressenek egy céget, ami ért ezekhez. Be is ütötték az Interneten a keresőbe, hogy víz gáz fűtésszerelő budapest. Az egyik találat nagyon szimpatikus volt nekik, a több mint 30 év tapasztalat nagyon meggyőző volt. Illetve az is mellettük szólt, hogy értenek a víz-, gáz- és a fűtésszereléshez Budapesten, így nem kell ezzel három különböző céget megbízniuk. Az sem hátrány, hogy gyorsan ki tudnak szállni, és ha később bármikor probléma adódna, szintén lehet őket hívni, hiszen 0-24 óráig ügyeleti szolgálatot tartanak. Ezen felül, számomra teljesen meglepő módon, még garanciát is vállalnak a munkáikra: 1, 2 vagy akár 5 évig is. Szóval alaposak lehetnek és nem csapják össze a munkát.

Most, hogy már a cég megvan, csak azt kellett eldönteni, hogy milyen sorrendben haladjanak a munkálatokkal. Logikusnak tűnt a vízvezetékrendszerrel kezdeni, hiszen az kapcsolatban áll a fűtéssel is. A barátnőm és a férje úgy döntöttek, hogy a konyhába telepítenek egy mosogatógépet, hogy a sok edényt – amiben majd a babának készítik házilag a bébiételeket – ne kelljen folyton kézzel elmosogatni. Mivel eddig nem volt ilyen gépük, ennek ki kellett építeni egy új kiállást. Hasonlóan történt a fürdőszobában is, ahol kitalálták, hogy a zuhanykabin nem lesz túl praktikus amikor a baba fürdetéséről van szó, így inkább kicserélik egy gyerekbarát fürdőkáddal. Ahhoz viszont, hogy a kád beférjen, a mosógépet át kell tenni a fürdőszoba másik felére, ami azt jelenti, hogy annak is ki kell építeni egy új kiállást. De ha már úgyis mindent átalakítanak, beszereznek egy szárítógépet is, hiszen az praktikus segítség lehet egy kisgyerekes családnak a mindennapokban, amikor aznap már az ötödik rugdalózóját eszi le például a baba. Szóval a vízvezetékeket alaposan át kell variálni mind a konyhában, mind a fürdőszobában. És ha már ott vannak, a régóta csöpögő csapoknak sem ártana a körmére nézni..

Második felvonásban át kell kissé alakítani a fűtésrendszert is. Át kell nézni a bojlert, hogy nem vízköves-e belül. Emellett jó lenne padlófűtést kialakítani a fürdőszobában a kicsi miatt. A régi vascsövekkel is lehet probléma, félő, hogy az évek alatt rátelepedett rozsdától megrepedtek az idők folyamán. Célszerű mindent idejében átnézetni, nehogy a fagyos tél közepén jöjjön elő a probléma.

Harmadiknak maradt a gázszerelés, ami nagyon kényes téma, mert nem csak kényelmi dologról van szó, hanem biztonsági szempontból is nagyon fontos. A konyhában ezzel is lesz egy feladat, mert a mosogatógép bekötése miatt a tűzhelyet is egy kissé arrébb kell rakni.

Egyszóval a biztonságtechnikai felülvizsgálat és a baba érkezése jól felbolygatta a barátnőmék házát. Még beletelik pár hétbe, mire végeznek a munkálatokkal, de utána minden még szebb, megbízhatóbb és gyerek-barátabb lesz, mint előtte. Már alig várom, hogy láthassam a megújult otthonukat és benne a születendő új gyereket!