A babavárás és az autóbérlés

Nem így terveztük. Természetesen nem így terveztük, de ezt valószínűleg sok pár elmondhatja magáról. Az eredeti tervben Lili úgy kb. két évvel későbbre volt datálva – de ő úgy döntött, hogy jön. 😀 Már az aktív mozgolódásból is érzem, hogy akaratos kis kölök lesz, de hát két olyan szülővel, mint mi vagyunk, mit is várhatunk tőle?

Márknak épphogy összejött az előléptetés, Lili baba bekopogott, hogy akkor ő úgy 9 hónap múlva jönne. Márknak eszméletlen sok meló szakadt a nyakába az új pozícióval, és persze imádja a munkát, a jó pénz, de sokszor fáradt. Ezért ha tudok, segítek neki.

A cége autókat szeretne bérleni. Most azon vacillálnak, hogy az operatív, a zárt végű vagy a nyílt végű pénzügyi lízinget válasszák-e. Találtam egy klassz weboldalt, ahol sok fontos infót találtam ezekről: flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html.

flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html

Az operatív lízing igazából tartós bérlet, tehát ebben az esetben a szerződés végén az autó a bérbeadónál marad. Zárt végű lízingnél pedig nálunk, ez így is van a szerződésben, de csak annak lejártakor lesz miénk a tulajdonjog.

És mi a helyzet a nyílt végű pénzügyi lízinggel? Ilyenkor nyitott a kérdés. Nekünk, mint lízingbevevőnek, elővásárlási jogunk van, sőt, vevőkijelölési is, azonban nincs szerződésbe foglalva, hogy kié lesz a tulajdonjog. Mi ezzel a baj? Van vele egyáltalán baj?

Egy pici. Az operatív lízinggel ellentétben ugyanis itt nem piaci alapon számított maradványértékről van szó, hanem egy képzett árról, ami a piaci értéknél jóval alacsonyabb. A törvény azonban kimondja, hogy csak piaci áron cserélhet gazdát termék, szolgáltatás, stb. De a nyílt végű pénzügyi lízing ezalól kivitél, le van írva a jogszabályban.

Mi akkor a baj ezzel a kissé paradox helyzettel? Az, hogy az adóellenőr nem a szerződés címe, hanem annak tartalma alapján ítél. És ha nyílt végű lízing végén élünk az elővásárlási jogunkkal, és piaci ár alatt jutunk hozzá a gépjárműhöz, gondolhatja, hogy itt valami turpisság van?

Márk csak pislogott, amikor a frissen szerzett tudásomat megosztottam vele. Megnyugtattam, hogy nem táltosodtam meg, csak a flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html weboldalon minden fontos infó megtalálható.

Nagyon örült, hogy ezzel a húzással csináltam magunknak egy szabad estét, amikor nem a melóval foglalkozik, hiszen nem sokáig leszünk már kettesben… <3